sobota, 28 lutego 2015

KLUSKI śląskie

Przepis pochodzi z książki "Nowoczesne gotowanie". Do oryginalnego przepisu dodałam tylko jajko. Kluchy są z*******e :-)
  • 500 g ugotowanych, wystudzonych i pokrojonych ziemniaków
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Do naczynia miksującego wsypać mąkę, sól, ziemniaki i rozdrobnić - czas 10 s/obr. poz.3.

Dodać jajko, wyrabiać - czas 20s/obr. poz. Interwał.

Dłonie maczać w zimnej wodzie. Mokrymi dłońmi formować kluski, na środku robiąc dołek.

W garnku zagotować około 3 litrów wody.

Kluski wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować, aż wypłyną i jeszcze chwilę :-)

Podawać z sosem lub skwarkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń