czwartek, 19 marca 2015

BARSZCZ czerwony (czysty) postny

  • 500 g czerwonych buraków
  • 50 g marchewki
  • 50 g pietruszki
  • 50 selera
  •  30 g cebuli
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżeczka kucharka
  • 2 małe listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • duża szczypta pieprzu 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżeczki cukru
  • sól (do smaku)
  • sok z 1/2 cytryny

Obrane buraki i warzywa rozdrobnić 30s/ obr. poz. 5.

Do naczynia dodać listki laurowe, ziele angielskie, kucharka, pieprz i cukier. Wlać 1500 ml gorącej wody. Naczynie przykryć koszyczkiem,  gotować 35 minut/ 100 stopni C/Wsteczne/ poz. 1.

Na 5 minut przed końcem gotowania, przez otwór w pokrywie dodać sok z cytryny i majeranek. Barszcz przelewając do garnka, przecedzić przez koszyczek.

Jeżeli zajdzie taka potrzeba, barszcz doprawić solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny (ja nie doprawiałam).
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń