niedziela, 22 marca 2015

CHUTNEY z jabłek

Przepis z książki KULINARNA ABC.
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g imbiru pokrojonego w cienkie plastry
  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g wody
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżka pieprzu mielonego, czarnego (u mnie łyżeczka)
  • 700 g jabłek, obranych, wydrążonych, pokrojonych na kawałki
  • 120 g octu 10 %
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 100 g rodzynek
Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i cebulę, rozdrobnić 3s/ obr. 8, przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier trzcinowy, gotować 5 min/ 100 stopni C/ obr. 1.

Dodać pieprz, rozdrobnioną cebulę z czosnkiem i imbirem, jabłka, ocet, sól, kurkumę i rodzynki, gotować 45 min/ 100 stopni C/ obr.1.

Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek

Zdjąć koszyczek, założyć miarkę, wymieszać 10s/ obr.4. Przelać do wyparzonych, szczelnie zamykanych słoiczków, zakręcić. Obrócić słoiki do góry dnem, zostawić na około 10 minut.

Podawać po ostudzeniu, z pieczywem lub jako dodatek do serów, mies, pasztetów i przekąsek.

Wskazówki
  • Podawać jako dip z pieczywem lub serem, bądź jako dodatek do grillowanego lub smażonego mięsa lub ryby.
  • Po otwarciu słoik przechowywać w lodówce.
  • Chutney można też przygotować z innych owoców, np. mango, gruszek, śliwek, moreli lub papai.











Wspaniale smakuje z domowym pasztetem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń