środa, 4 marca 2015

Gotowanie JAJEK

    Kolejny przepis z książki KULINARNE ABC.
    • 4 jajka rozmiar M, schłodzone
    • 400 ml wody o temperaturze pokojowej 
    Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim jajka. Ustawić czas zgodnie z oczekiwaną konsystencją /Varoma /obr.1. Czas gotowania zależy od preferencji:

    10 minut bardzo miękkie (żółtko płynne, białko ścięte)
    11 minut miękkie (żółtko płynne, białko ścięte)
    12 minut miękkie (żółtko płynne)
    13 minut jajka na twardo
    14 minut jajka na bardzo twardo

    Od razu po ugotowaniu wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki i schłodzić jajka pod zimną, bieżącą wodą. 
    • Jajka na miękko można gotować 9 minut. Tak ugotowane jajka mają jeszcze bardziej płynne żółtko.
    • Zazwyczaj jajka na miękko gotuję tylko dla siebie. Wkładam do koszyczka 4 jajka. Nastawiam czas gotowania na 9 minut. Po tym czasie wyjmuję 2 jajka, a pozostałe dwa dogotowuję jeszcze przez 5 minut. Za jednym użyciem urządzenia mam wtedy jajka na miękko i na twardo:-)

    /

    2 komentarze:

    1. Witam, czy należy ustawić temperaturę?
      Przepis nie zawiera tej informacji.
      Dziękuję
      Joanna

      OdpowiedzUsuń

    Łączna liczba wyświetleń