poniedziałek, 2 marca 2015

KARKÓWKA po karkonosku

Przepis na pyszną karkówkę pochodzi z książki "Kulinarne ABC".
  • 400-600 g karkówki, bez kości, pokrojonej w cienkie plastry, lekko rozbitej
  • 150-200 g cebuli,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 suszone grzyby, 
  • 2 suszone śliwki (bez pestek),
  • oliwa z oliwek ,
  • przyprawy (sól, pieprz , papryka słodka i ostra)
Karkówkę posypać solą, pieprzem i papryką. Dodać olej. Mięso wraz z przyprawami dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po upływie tego czasu, karkówkę ułożyć na dolnej i górnej części przystawki Varoma, zostawiając kilka otworów odkrytych, aby umożliwić swobodne rozchodzenie się pary.

Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3s/ obr. 5.

Dodać kooncentrat pomidorowy, grzyby, śliwki i wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze około 40 min/ Varoma/ obr.1.


Odstawić przystawkę Varoma, założyć miarkę, zmiksować 30s/ obr.7. Karkówkę podawać na ciepło, polaną sosem.
  • W razie potrzeby można wydłużyć czas gotowania do 60 minut.
  • Podawać z ziemniakami lub jarzynami na parze.
  • Karkówkę najlepiej zamarynować w przyprawach i oleju dzień wcześniej i na noc wstawić do lodówki.
  • Karkówkę można ugotować na parze w całości: do naczynia miksującego należy wlać 900 g wody, gotować na parze 60 minut/ Varoma/ obr.1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń