wtorek, 17 marca 2015

KISIEL jabłkowy

  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 290 g wody (o temperaturze pokojowej)
  • 150 g obranych, wydrążonych i pokrojonych w ósemki jabłek (1 duże jabłko)
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soku z cytryny
Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego mąkę i 40 g wody, dokładnie wymieszać łyżką, odstawić.

Do naczynia miksującego włożyć jabłka, dodać 250 g wody, sok z cytryny i cukier. Gotować 7 min/ 100 stopni C/ obr.2.

Ugotowane jabłka zmiksować 8s/ obr.7.

Podgrzewać 2 min/ 100 stopni C/ obr.2, jednocześnie przez otwór w pokrywie wlewać wodę wymieszaną z mąką. Podawać na gorąco jako deser.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń