niedziela, 1 marca 2015

LIKIER z kukułek

Przepis pochodzi z książki "Kulinarne ABC".
  • 300 gramów cukierków kukułek
  • 5 żółtek
  • 250 gramów mleka skondensowanego słodzonego
  • 250 gramów wódki 40 %
Do suchego naczynia włożyć cukierki, zmiksować 1 min/obr. 10. Rozdrobnione cukierki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.

Dodać żółtka i mleko skondensowane, podgrzać 5 min /65st. C /obr. 3.

Przez otwór w pokrywie dodać wódkę, gotować 5 min/65st. C /obr. 3.

Gorący likier przelać do butelek lub słoików, schłodzić, a następnie wstawić do lodówki.

  • Likier można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
  • Cukierki potrzebne do przygotowania likieru nie mogą być wilgotne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń