niedziela, 15 marca 2015

ROGALIKI krucho – drożdżowe z jabłkami

Przepis pochodzi z książki Nowoczesne gotowanie. Tak przygotowane rogaliki 
są r e w e l a c y j n e.
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 0,75 MT mleka
  • 50 g drożdży
  • 20 g cukru
  • dowolne nadzienie (u mnie prażone jabłka)
Do naczynia miksującego włożyć masło, wlać mleko, dodać jajko, pokruszone drożdże, cukier i mąkę. Wyrabiać 3 min./Interwał.

Ciasto wyjąć, zawinąć w folię (lub przełożyć do szczelnie zamykanej miski), a następnie włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Podzielić ciasto na trzy części. Rozwałkować na grubość około 5mm. Podzielić rozwałkowany krążek na 8 części. Na każdą część nakładać dowolne nadzienie (dżem, mak itp.), i zawijać rogaliki.

Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut, w temperaturze 180 stopni C.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
  • Rogaliki nadziałam prażonymi jabłkami. Przepis na takie jabłuszka zamieściłam tutaj. Z kilograma jabłek otrzymamy nadzienie do podwójnej porcji rogalików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń