sobota, 7 marca 2015

SAŁATKA z roszponką i piersią gotowaną na parze

  • jedna, mała pojedyncza pierś
  • proszkowana papryka słodka i ostra
  • suszony tymianek
  • suszone oregano
  • łyżeczka domowej przyprawy warzywnej
  • 400 ml gorącej wody
  • garść roszponki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka plasterków świeżego ogórka
sos winegret
  • 45g oliwy z oliwek
  • 15 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • duża szczypta soli
  •  szczypta pieprzu
Z podanych składników przygotować sos.

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym. Wymieszać 10s/obr.3.

Pierś umyć, wysuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Mięso oprószyć papryką, solą, oregano i tymiankiem, odstawić na około 30 minut. 
Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim zamarynowaną pierś. Ustawić termomix 15min/Varoma /obr.1.
Na talerzu ułożyć roszponkę, pomidorki, ogórka i pierś.
Sałatkę polać przygotowanym sosem winegret.  Smacznego:-)
  • Sos można zrobić z podwójnej porcji i wykorzystać do innych dań przygotowanych na bazie sałat.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń