poniedziałek, 16 marca 2015

Zupa GROCHOWA (z mielonym grochem)

  • 70 g grochu łuskanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g warzyw (cebula, marchew, pietruszka, seler, por)
  • 1250 g wody
  • 1 kostka bulionu warzywnego, najlepiej wykonanego w TM
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • pieprz mielony do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 200 g kiełbasy
  • 300 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę
  • 1-2 łyżeczki majeranku, suszonego (do smaku)


    Do suchego naczynia miksującego wsypać groch, zemleć 30 sek./obr. 10, przełożyć do innego naczynia.

    Do naczynia miksującego włożyć czosnek i warzywa, rozdrobnić 5s/ obr. 5.

    Dodać zmielony groch, wodę, koncentrat bulionu, przyprawę uniwersalną, pieprz, liście laurowe i pokrojoną kiełbasę. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 30 min./100 stopni/ obr.2.

    Dodać ziemniaki i majeranek, gotować 12 min./100 stopni//obr.2. W razie potrzeby doprawić do smaku, podawać na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń