niedziela, 22 marca 2015

ZUPA szczawiowa

 
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  •  
  • 450 g ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
  • 1 cebula
  • 20 g masła
  • kawałek selera
  • 600 ml gorącej wody
  • 1 MT mleka (niekoniecznie)
  • 200 g szczawiu  świeżego lub mrożonego (u mnie słoiczek po dżemie)
  • 2 czubate łyżki gęstej śmietany
  • sól (do smaku)
  • płaska łyżka domowej przyprawy warzywnej
  • około 100 g piersi z kurczaka (pokrojonej w kostkę)
  • szczypta pieprzu
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr.5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

Dodać masło, dusić 3 min./120 stopni C/obr.1.

Dodać seler, rozdrobnić 6s/ obr.5.

Dodać pierś kurczaka, ziemniaki, domową przyprawę warzywną, pieprz i gorącą wodę, gotować
20 minut/100 stopni C/Wsteczne/ obr.1.

Dodać szczaw, śmietanę i mleko, gotować 5 min./100 stopni C/Wsteczne/obr.1. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem posiekanego jajka.

Zupę gotować przykrytą koszyczkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń