niedziela, 15 marca 2015

Zupa z KISZONYCH OGÓRKÓW (z piersią)

 Przepis pochodzi z książki Kulinarne ABC.
  • 250 g ogórków kiszonych obranych i pokrojonych na kawałki
  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g masła
  • 100 g warzyw ( np. marchewka, pietruszka, seler, por) pokrojonych na kawałki
  • 1/2 piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę około 1 cm
  • 250 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 1 czubata łyżeczka domowej przyprawy warzywnej
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • 800 g wody
  • 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
Do naczynia miksującego włożyć ogórki, rozdrobnić 5s/ obr.4, przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr.5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

Dodać masło, dusić 3 min./120 stopni C/obr.1.

Dodać warzywa, rozdrobnić 3s/ obr.5.

Dodać pierś kurczaka, ziemniaki, domową przyprawę warzywną, pieprz i gorącą wodę, gotować
15 minut/100 stopni C/obroty wsteczne/ obr.1.

Dodać rozdrobnione ogórki i śmietanę, gotować 10 min./100 stopni C/obroty wsteczne/obr.1. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną ulubionymi świeżymi ziołami (koperek, natka, oregano, tymianek).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń