niedziela, 29 marca 2015

ZUPA (żurek) z ziemniakami

  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • marchewka
  • po kawałku pietruszki, selera i pora
  • 100 g białej kiełbasy, pokrojonej w plastry
  • 700 g wody
  • 400 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy warzywnej
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 300 g zakwasu na żurek (u mnie firmy KRAKUS)
  • duża szczypta pieprzu świeżo zmielonego
  • 2 płaskie łyżeczki majeranku
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • rzeżucha
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3s/ obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

Dodać oliwę, dusić 2 min/ 120 stopni C/ obr. 1.

Dodać warzywa (marchewkę, seler, por i pietruszkę), rozdrobnić 12s/ obr. 3,5.

Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełbasę i gotującą wodę. Zupę doprawić, dodając przyprawę warzywną, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Naczynie miksujące przykryć MT. Gotować 15 min/ 100 stopni C/ Wsteczne/ poz. 1.

Następnie do zupy dodać zakwas, gotować 12 minut/ 100 stopni C/ Wsteczne/ poz.1.

Dodać majeranek i śmietanę, gotować 3 min/ 100 stopni C /Wsteczne/ poz.1.

Zupę podawać z cząstkami jajek ugotowanych na twardo, obficie posypaną posiekaną rzeżuchą.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń