środa, 15 kwietnia 2015

CHLEB z otrębami

Kolejny przetestowany przepis z książki KULINARNE ABC.
  • 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g wody (o temperaturze pokojowej)
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g otrębów pszennych
  • 50 g pestek słonecznika lub pestek dyni (w sumie)
  • 30 g siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • olej (do natłuszczenia formy)
  • płatki owsiane (do posypania formy)
Do naczynia miksującego włożyć drożdże, dodać cukier i wodę, podgrzać 2 min 30 s/ 37 stopni C/ obr. 1.

Dodać mąkę, otręby, pestki słonecznika, siemię lniane i sól, wyrobić 3 min/ Interwał.

Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczka kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.

Podłużną formę do pieczenia (dł. około 35 cm) natłuścić i posypać płatkami owsianymi, do formy przełożyć ciasto i odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.

Chleb piec około 40 minut (200 stopni C). Po upieczeniu chlebek wystudzić na kratce. Podawać po całkowitym ostudzeniu.
  • Otręby pszenne można zastąpić otrębami owsianymi.
  • Swój chlebek upiekłam w ultra plusie (Tupperware), uprzednio posmarowanym olejem.
  • Formę posypałam ziarnami słonecznika.
  • Wydłużyłam czas wyrabiania ciasta z proponowanych 3 minut na 5.


  • Aaaaaaaaaaaaaaaa...zapomniałam jeszcze dopisać. Chlebka tego nie będę piekła zbyt często! Dlaczego? Ponieważ jest tak smaczny, że same rączki lecą do niego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń