sobota, 4 kwietnia 2015

MASŁO czosnkowe z koperkiem

  • 500 g śmietany, min. 30% o temperaturze pokojowej (u mnie kremówka, siedlecka)
  • szczypta soli
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • pół pęczka koperku (same listki)
  • 1/4 łyżeczki domowej przyprawy warzywnej
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać około 1 –2 min/ obr.4, sprawdzić konsystencję, ewentualnie ubijać dalej.

Masło jest gotowe, kiedy wewnątrz naczynia słychać charakterystyczny dźwięk maślanki oddzielającej się od masła.

Zawartość naczynia miksującego wylać na koszyczek, odcedzić maślankę. Masło przepłukać pod zimną wodą i kopystką uformować osełkę, dokładnie odciskając płyn.

Do masła dodać drobno posiekany koperek, czosnek i domową przyprawę warzywną. Dokładnie wymieszać przy pomocy widelca.

Masło schłodzić w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń