poniedziałek, 27 kwietnia 2015

PASTA jajeczna (z koperkiem)


 Przepis pochodzi z książki KULINARNE ABC (z moją bardzo małą modyfikacją).
  • 30 – 40 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 5 – 6 jajek, ugotowanych na twardo, obranych, wystudzonych
  • czubata łyżka majonezu (może być śmietana lub gęsty jogurt)
  • 1 – 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
  • 1 duża szczypta mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka musztardy (łagodnej)
Jajka ugotować na twardo wg sposobu podanego tutaj. Gotując 5 jajek, wydłużam czas gotowania do 20 minut.

Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/ obr. 5, sprawdzić stan rozdrobnienia, cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ewentualnie ponownie rozdrobnić ok. 3s/ obr. 5.

Dodać jajka, majonez, koperek, pieprz, sól i musztardę, zmiksować ok. 20s/ obr. 3,5.
  • Pastę podawać jako dodatek do pieczywa.
  • Świeży koperek można zastąpić mrożonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń