piątek, 3 kwietnia 2015

TORT orzechowy z masą budyniowo-cytrynową





Przepis pochodzi z książki NOWOCZESNE GOTOWANIE.

Ciasto
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 250 g orzechów (zmielonych) włoskich lub laskowych
  • 40 g bułki tartej
  • sok z 1 cytryny
Białka ubić za pomocą motylka 3 min/ obr. poz.3.

Ustawić czas 2 min/ obr. 3 i dodać cukier, sok z cytryny i żółtka.

Dodać zmielone orzechy, bułkę tartą i wymieszać 1 min/ obr. poz.2.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy.


Ciasto wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni C, około 40 - 50 minut.

Po ostudzeniu ciasto przekroić na dwa krążki, a następnie krążki jeszcze na pół.

Masa (Biała masa cytrynowa)
  • 250 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • sok z jednej cytryny
Do dekoracji 
  • kilka połówek orzechów
  • kawałek startej gorzkiej czekolady
Budyń ugotować w szklance mleka. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Cukier zmielić na cukier puder 10s/ obr. poz.9.

Dodać masło i ucierać 3,5 min/ obr. poz.3.

Ucierając dodawać przez otwór w pokrywie budyń i sok z cytryny.

Blaty ciasta smarować masą i układać jeden na drugim.

Tort udekorować połówkami orzechów i tartą gorzką czekoladą.

  • Ciasto orzechowe bardzo się kruszy. Ułożenie jednego blatu na drugim, sprawia dosyć dużą trudność.
Z podanej wyżej porcji, wyszły dwa kawałki ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń