niedziela, 3 maja 2015

BUDYŃ mocno czekoladowy

Przepis z książki "Kulinarne ABC".
  • 50 g gorzkiej czekolady, min. 60% zawartości kakao, połamanej na kawałki
  • 500 g mleka
  • 1 żółtko
  • 20 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10s/ obr. 8.

Założyć motylek. Dodać mleko, żółtko, cukier i mąkę, gotować 6 min 30 s./ 100 stopni C/ obr. 2,5.

Zdjąć motylek. W razie potrzeby dosłodzić do smaku. Napełnić budyniem miseczki i podawać po ostudzeniu. 
  • Budyń można udekorować odrobiną bitej śmietany.
Budyń udekorowałam wiśniami namoczonymi w alkoholu i listkami świeżej mięty.

1 komentarz:

Łączna liczba wyświetleń