piątek, 1 maja 2015

CIASTO jogurtowe

Przepis z książki KULINARNE ABC.
  • 80 g oleju słonecznikowego, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia blachy
  • 1 cytryna (mała)
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g jogurtu naturalnego, 10% tłuszczu
  • 1 szczypta soli
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 30 g cukru pudru, do posypania
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Formę babki natłuścić i odstawić.

Do naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny i cukier, zemleć 10s/ obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia miksującego.

Dodać jajka, wymieszać 30s/ obr.3.

Dodać mąkę, jogurt, olej, sól, wymieszać 5s/ obr. 5. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy, piec 30- 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Pozostawić do ostygnięcia w formie na około 10 minut, wyłożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

  • Formy silikonowej nie trzeba natłuszczać.

1 komentarz:

  1. Bardzo dobre ciasto. Przepis dobry tylko ja go zwiększam 1/2 wtedy idealny do tortownicy. Po ostygnięciu podawać z truskawkami .Pozdrawiam wszystkich cukierników domowych.

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń