wtorek, 12 maja 2015

MASŁO śmietankowe i czosnkowo — tyminakowe

Masło śmietankowe
  • 500 g śmietany, min. 30% o temperaturze pokojowej (u mnie kremówka z BIEDRONKI)
  • pół płaskiej łyżeczki soli
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać sól, ubijać około 1 –2 min/ obr.4, sprawdzić konsystencję, ewentualnie ubijać dalej.

Masło jest gotowe, kiedy wewnątrz naczynia słychać charakterystyczny dźwięk maślanki oddzielającej się od masła.
Zawartość naczynia miksującego wylać na koszyczek, odcedzić maślankę. Masło przepłukać pod zimną wodą i kopystką uformować osełkę, dokładnie odciskając płyn.

Maślankę wykorzystać do przygotowania ciasta lub bułek.



Masło czosnkowo tymiankowe
  •  masło śmietankowe
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól morska lub himalajska (do smaku)
  • pieprz cytrynowy
Do masła listki tymianku, czosnek, pieprz cytrynowy i sól, dokładnie wymieszać przy pomocy widelca.
Masło schłodzić w lodówce.
Moje zioła hodowane na parapecie kuchennym.
Jeszcze tylko dokładnie wymieszać.
Pycha !!!! Uwielbiam smak i zapach takiego masełka.
Polecam też, masło czosnkowe z koperkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń