czwartek, 7 maja 2015

ZUPA (krem) z czerwonej papryki

Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie" (z moją małą modyfikacją).
  • 100 g czerwonej papryki (świeżej lub mrożonej)
  • 30 g cebuli
  • 150 g pomidorów (obranych ze skórki)
  • 2 kostki rosołowe (u mnie galaretka powstała z pieczenia mięsa)
  • łyżeczka domowej przyprawy warzywnej
  • dwie gałązki natki pietruszki
  • 1 serek topiony (kremowy)
  • czubata łyżka gęstej, kwaśniej śmietany
  • 20 g kaszy jaglanej
  • około 600 ml gorącej wody
  • świeże zioła (oregano, tymianek) do posypania


W suchym naczyniu zemleć kaszę jaglaną 30s/ obr. poz. 10.

Wszystkie składniki (oprócz wody) zmiksować 50s/ poz.7 - 8, uzupełnić wodą do 1 litra. Gotować 15 minut/ 100 stopni C/ obr. poz. 1.

Po ugotowaniu przytrzymując miarkę zmiksować 20s/ obr. poz. 8.

Zupę podawać z grzankami, posypaną świeżymi ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń