sobota, 2 maja 2015

ZUPA z czerwoną soczewicą (mieloną)

W ten sam sposób, gotujemy zupę grochową.
  • 70 g czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g warzyw (cebula, marchew, pietruszka, seler, por)
  • 1250 g wody
  • 1 kostka bulionu warzywnego, najlepiej wykonanego w TM
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • pieprz mielony do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 200 g kiełbasy
  • 300 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę
  • 1-2 łyżeczki majeranku, suszonego (do smaku)
Do suchego naczynia miksującego wsypać soczewicę, zemleć 30 sek./obr. 10, przełożyć do innego naczynia.

Do naczynia miksującego włożyć czosnek i warzywa, rozdrobnić 5s/ obr. 5.

Dodać zmieloną soczewicę, wodę, koncentrat bulionu, przyprawę uniwersalną, pieprz, liście laurowe i pokrojoną kiełbasę. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 30 min./100 stopni/obr.2.

Dodać ziemniaki i majeranek. Naczynie przykryć miarką, gotować 12 min./100 stopni//obr.2. W razie potrzeby zupę doprawić do smaku, podawać na gorąco.
  • Zamiast soczewicy można użyć grochu.
  • Zamiast bulionu warzywnego, do zupy dodałam wywar, który powstał z pieczenia mięsa.
  • Zupę podałam posypaną świeżymi listkami oregano.

zmielona soczewica
Do zupy można dodać ugotowany makaron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń