poniedziałek, 15 czerwca 2015

Biszkopt z sześciu jaj (z proszkiem do pieczenia)

Przepis na biszkopt z książki KULINARNE ABC.
  • 6 jajek
  • 230 g maki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 230 g cukru
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Oddzielić białka od żółtek. Na pokrywie naczynia ustawić miskę, odważyć do niej mąką, dodać proszek do pieczenia, wymieszać, odstawić.


Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 3-4 min/ obroty 3,5 (bez założonej miarki).

Dalej ubijać 1 min/ obroty 1,5, jednocześnie dodając stopniowo cukier (przez otwór w pokrywie).

Dodać żółtka, wymieszać 1 min/ obroty 1,5. Zdjąć motylek.

Ustawić obroty 2, przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając kopystką.

Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, piec 25-30 minut. Odstawić do ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń