Przepis na biszkopt z książki KULINARNE ABC.
Oddzielić białka od żółtek. Na pokrywie naczynia ustawić miskę, odważyć do niej mąką, dodać proszek do pieczenia, wymieszać, odstawić.
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 3-4 min/ obroty 3,5 (bez założonej miarki).
Dalej ubijać 1 min/ obroty 1,5, jednocześnie dodając stopniowo cukier (przez otwór w pokrywie).
Dodać żółtka, wymieszać 1 min/ obroty 1,5. Zdjąć motylek.
Ustawić obroty 2, przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając kopystką.
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, piec 25-30 minut. Odstawić do ostygnięcia.
- 6 jajek
- 230 g maki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 230 g cukru
Oddzielić białka od żółtek. Na pokrywie naczynia ustawić miskę, odważyć do niej mąką, dodać proszek do pieczenia, wymieszać, odstawić.
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 3-4 min/ obroty 3,5 (bez założonej miarki).
Dalej ubijać 1 min/ obroty 1,5, jednocześnie dodając stopniowo cukier (przez otwór w pokrywie).
Dodać żółtka, wymieszać 1 min/ obroty 1,5. Zdjąć motylek.
Ustawić obroty 2, przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając kopystką.
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, piec 25-30 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz