piątek, 5 czerwca 2015

Biszkopt z sześciu jaj (z olejem i octem)

Przepis na ten puszysty biszkopt pochodzi z tej strony.
  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki oleju
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć białka, dodać szczyptę soli, ubijać 3 min/ obr 3-4.

W trakcie ubijania dodać powoli cukier, ubijać jeszcze 2 min/ obr 3-4.

Zmniejszyć obroty do 3, dodać żółtka roztrzepane z łyżką octu, ubijać 1 min.

Dodać olej oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, mieszać 40s/obr1.

Biszkopt przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem tortownicy.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 40 min.

Biszkopt wystudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń