Przepis na ten puszysty biszkopt pochodzi z tej strony.
Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć białka, dodać szczyptę soli, ubijać 3 min/ obr 3-4.
W trakcie ubijania dodać powoli cukier, ubijać jeszcze 2 min/ obr 3-4.
Zmniejszyć obroty do 3, dodać żółtka roztrzepane z łyżką octu, ubijać 1 min.
Dodać olej oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, mieszać 40s/obr1.
Biszkopt przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem tortownicy.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 40 min.
Biszkopt wystudzić na kratce.
- 6 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżka octu
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki oleju
Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć białka, dodać szczyptę soli, ubijać 3 min/ obr 3-4.
W trakcie ubijania dodać powoli cukier, ubijać jeszcze 2 min/ obr 3-4.
Zmniejszyć obroty do 3, dodać żółtka roztrzepane z łyżką octu, ubijać 1 min.
Dodać olej oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, mieszać 40s/obr1.
Biszkopt przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem tortownicy.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 40 min.
Biszkopt wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz