wtorek, 16 czerwca 2015

Dżem owocowy tradycyjny (wysokosłodzony)

Przepis z książki KULINARNE ABC (z praktyczną radą Alicji B.)

Dżem, a raczej mus truskawkowy jest bardzo słodki i lejący. Nadaje się do posmarowania białego sera, polania kaszy mannej lub budyniu
  • 500 g truskawek
  • 30 g soku z cytryny
  • 500 g cukru
Odważyć 500 g cukru.

Do naczynia miksującego włożyć owoce i sok z cytryny. Zmiksować 10s/ obroty 6, następnie gotować 28 minut/ Varoma/ obroty 1, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, aby uniknąć chlapania.

Jednak mimo to, dżem prawdopodobnie w trakcie gotowania zacznie kipieć. Należy wówczas zmniejszyć temperaturę do 90 stopni C.

Na 5 minut przed końcem gotowania wsypać (przez otwór w pokrywie) odważony cukier. Gotować, kontrolując temperaturę. Jeśli po dodaniu cukru dżem nie uzyska temperatury gotowania 90 stopni C, należy wydłużyć czas gotowania.

Gorący dżem przelać do przygotowanych wcześniej słoików (wymytych, wyparzonych i wysuszonych).

Z podanej wyżej porcji wyszły trzy słoiczki (na zdjęciu) plus jeden 330 ml (już zjedzony). W sumie około 900 ml.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń