sobota, 27 czerwca 2015

Gotowanie makaronu

Makaron w Thermomixie gotowałam już kilka razy. Dzisiaj zamieszczam przepis, zamieszczony w książce KULINARNE ABC.
  • 1200 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 320 g makaronu, suchego, długiego lub krótkiego
Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować 12 minut/ 100 stopni C/ obroty 1.

Przez otwór w pokrywie dodać sól i makaron, gotować  zgodnie z czasem podanym na opakowaniu/ 100 stopni C/ obroty wsteczne/ obr. 1 lub do uzyskania twardości al dente (zamiast miarki na pokrywę naczynia nałożyć koszyczek).

Odcedzić makaron.
  • Jeżeli podczas gotowania makaronu woda zacznie wydostawać się na pokrywę, dodać jedną łyżeczkę oliwy lub masła.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń