środa, 10 czerwca 2015

Gotowanie ryżu

Przepis z książki KULINARNE ABC.
  • 1000 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 20 g oliwy z oliwek lub masła
  • 50-350 g ryżu długoziarnistego (nie parboiled)
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól i oliwę z oliwek. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować 20 min/ 100 stopni C/ obr.4 (z nałożoną miarką na pokrywę).
 
Ryż przełożyć do naczynia, w którym będzie podawany, podawać na gorąco lub po przestudzeniu.


Dzisiaj, u mnie ryż z truskawkami.
Wskazówki:
  • Niektóre rodzaje ryżu  wymagają opłukania przed gotowaniem (należy sprawdzić instrukcję na opakowaniu). Umieścić koszyczek w pustym naczyniu miksującym, odważyć do niego ryż, wyjąć koszyczek i opłukać ryż pod bieżącą wodą, a następnie postępować zgodnie z przepisem.
Wariant:
 W przypadku innych rodzajów ryżu należy dostosować czas gotowania, np.:
  • ryż krótkoziarnisty  - 18 minut
  • ryż basmati - 15 minut

3 komentarze:

  1. Witam.
    Jak gotuje w ten sposób ryż to zakrywać pokrywę miarka czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję, najlepszy przepis na ryż gotowany, jaki znalazłam :-)

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń