środa, 10 czerwca 2015

Gotowanie ryżu

Przepis z książki KULINARNE ABC.
  • 1000 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 20 g oliwy z oliwek lub masła
  • 50-350 g ryżu długoziarnistego (nie parboiled)
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól i oliwę z oliwek. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować 20 min/ 100 stopni C/ obr.4 (z nałożoną miarką na pokrywę).
 
Ryż przełożyć do naczynia, w którym będzie podawany, podawać na gorąco lub po przestudzeniu.


Dzisiaj, u mnie ryż z truskawkami.
Wskazówki:
  • Niektóre rodzaje ryżu  wymagają opłukania przed gotowaniem (należy sprawdzić instrukcję na opakowaniu). Umieścić koszyczek w pustym naczyniu miksującym, odważyć do niego ryż, wyjąć koszyczek i opłukać ryż pod bieżącą wodą, a następnie postępować zgodnie z przepisem.
Wariant:
 W przypadku innych rodzajów ryżu należy dostosować czas gotowania, np.:
  • ryż krótkoziarnisty  - 18 minut
  • ryż basmati - 15 minut

5 komentarzy:

  1. Witam.
    Jak gotuje w ten sposób ryż to zakrywać pokrywę miarka czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję, najlepszy przepis na ryż gotowany, jaki znalazłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzien dobry. Czy gotujac mniejsz porcje ryzu, trzeba wlewac mniej wody to thermomixa?

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie.Bez względu na ilość gotowanego ryżu, zawsze nalewam tyle samo wody.

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń