Przepis z książki KULINARNE ABC.
Ryż przełożyć do naczynia, w którym będzie podawany, podawać na gorąco lub po przestudzeniu.
Wskazówki:
W przypadku innych rodzajów ryżu należy dostosować czas gotowania, np.:
- 1000 g wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 20 g oliwy z oliwek lub masła
- 50-350 g ryżu długoziarnistego (nie parboiled)
Ryż przełożyć do naczynia, w którym będzie podawany, podawać na gorąco lub po przestudzeniu.
![]() |
Dzisiaj, u mnie ryż z truskawkami. |
- Niektóre rodzaje ryżu wymagają opłukania przed gotowaniem (należy sprawdzić instrukcję na opakowaniu). Umieścić koszyczek w pustym naczyniu miksującym, odważyć do niego ryż, wyjąć koszyczek i opłukać ryż pod bieżącą wodą, a następnie postępować zgodnie z przepisem.
W przypadku innych rodzajów ryżu należy dostosować czas gotowania, np.:
- ryż krótkoziarnisty - 18 minut
- ryż basmati - 15 minut
Witam.
OdpowiedzUsuńJak gotuje w ten sposób ryż to zakrywać pokrywę miarka czy nie?
Zakrywać.
OdpowiedzUsuńdziękuję, najlepszy przepis na ryż gotowany, jaki znalazłam :-)
OdpowiedzUsuńDzien dobry. Czy gotujac mniejsz porcje ryzu, trzeba wlewac mniej wody to thermomixa?
OdpowiedzUsuńNie.Bez względu na ilość gotowanego ryżu, zawsze nalewam tyle samo wody.
OdpowiedzUsuńSuper przepis :)zawsze gotuje z tego przepisu:)
OdpowiedzUsuńRyż wyciągamy z woreczka?
OdpowiedzUsuń