sobota, 20 czerwca 2015

Likier jajeczny




Likier jajeczny - przepis z KULINARNE ABC.
  • 6 żółtek
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego wykonanego w TM lub opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 250 g czystej wódki
  • 250 g mleka skondensowanego niesłodzonego
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy, podgrzać 5 minut/ 70 stopni C/ obroty 3.

Dodać wódkę i mleko skondensowane, podgrzać 5 minut/ 70 stopni C/ obroty 3.

Przelać ciepły likier do butelki, ostudzić. Przechowywać w lodówce, podawać w kieliszkach oraz jako dodatek do ciast, deserów i lodów.
  • Likier przechowywany w lodówce gęstnieje, dlatego przed podaniem należy go ogrzać do temperatury pokojowej.
  • Z podanej porcji wychodzi około 0,75 litra likieru.

1 komentarz:

  1. Witam Serdecznie
    Chcialabym pogratulowac przepisu. Tydzien temu wykonalam likier jajeczny z wodka, ktory byl bardzo dobry. Dzisiaj zamienilam wodke na koniak..... i wyszedl jeszcze lepszy napoj. Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń