czwartek, 11 czerwca 2015

Sałatka brokułowa (pomidor, kukurydza, jajka)

Sałatkę zrobiłam na drugie śniadanie (do pracy).
  • 500 g wody
  • 3 jajka (ugotowane na twardo)
  • około 450 g brokułu
  • jeden pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  •  
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz (do smaku)
  • majonez lub sos jogurtowo czosnkowy (jogurt, majonez, czosnek, sól, pieprz)
Jajka ugotować wg przepisu podanego tutaj.

Do naczynia miksującego wlać 500 ml wody. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, umieścić na przystawce Varomy, gotować 15 min /Varoma/ obr.1. Po ugotowaniu brokuły wystudzić.

Pomidora pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć na sicie.

W salaterce układać brokuły, ćwiartki jajek, kukurydzę i pokrojonego pomidora. Sałatkę polać sosem jogurtowoczosnkowym lub majonezem.Można posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Zamiast pomidora, do sałatki można dodać drobno pokrojoną czerwoną paprykę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń