środa, 3 czerwca 2015

Szparagi z masłem i bułką tartą

  • pęczek zielonych szparagów
  • płaska łyżeczka soli
  • sól morska (do smaku)
  • łyżka masła śmietankowego
  • płaska łyżka bułki tartej
  • 800 g gorącej wody
Do naczynia miksującego wlać 800 ml gorącej, osolonej wody.

Szparagi umyć, odciąć końce. Wyłożyć szparagi do przystawki Varoma.
Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 20 minut/ Varoma/ obroty 1. sprawdzić, czy szparagi są ugotowane, w razie potrzeby przedłużając czas gotowania (w zależności od jakości szparagów).

Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą, chwilę smażyć. Do bułki z masłem dodać odsączone szparagi, chwilę smażyć obtaczając szparagi i panierce. Podawać posypane solą morską (niekoniecznie).


Z odciętych końców szparagów można ugotować zupę krem. przepis na zupę zamieściłam tutaj.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń