sobota, 6 czerwca 2015

Zupa krem (ze szparagów)

Szparagi kupuję bezpośrednio u ich producenta. Są tak młode i miękkie, że nie marnuję z nich ani kawałeczka. Najdelikatniejsze części podsmażam z masłem i czosnkiem lub z panierką z masła i bułki tartej. Z pozostałych końcówek gotuję zupę krem.

Porcja dla trzech osób.
  • kocówki z dwóch pęczków szparagów
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • około 600 ml bulionu warzywnego lub warzywno mięsnego
  • sól morska, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)
  • szczypta mielonej, ostrej papryki
  • masło
  • śmietana (niekoniecznie)
 do dekoracji
  • pokrojone w plasterki czarne oliwki
  • po kawałeczku drobno posiekanej czuszki (u mnie zielonej i czerwonej)
  • świeże listki oregano, tymianku lub bazylii
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Końcówki szparagów umyć, pokroić na dwucentymetrowe kawałki.

Cebulę i czosnek obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Do naczynia Thermomix włożyć masło, cebulę i czosnek, zmiksować czas 8s /obr. 5, zgarnąć kopystką. Następnie wszystko poddusić 4 min/ Varoma/ obr.1.

Dodać pokrojone w kawałki szparagów i ponownie podusić czas 3 min/Varoma/obr.1. Całość zmiksować 20 s/ obr. 8.

Do naczynia wlać gorący bulion, gotować czas 20 min/100 stopni/obr.1 (z koszyczkiem na wierzchu).

W czasie gotowania dodać przez otwór przyprawy (sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę ostrej papryczki, domową przyprawę warzywną) oraz śmietanę (niekoniecznie).

Gotową zupę zmiksować czas 1 min/obr.10.

Podawać udekorowaną plasterkami czarnych oliwek, posiekaną papryczką i świeżymi ziołami, posypaną solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Świeże szparagi...prosto od producenta.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń