środa, 29 lipca 2015

Dżem jagodowo - truskawkowy

Zainspirowana przepisem na dżem z KULINARNEGO ABC,  zaczęłam tworzyć swoje własne kompozycje.
  •  pół litra jagód
  • około 30 dag truskawek (u mnie mrożone)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 500 g cukru zwykłego lub trzcinowego

Odważyć 500 g cukru.

Do naczynia miksującego włożyć owoce i sok z cytryny. Zmiksować 10s/ obroty 6, następnie gotować 28 minut/ Varoma/ obroty 1, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, aby uniknąć chlapania.

Na 5 minut przed końcem gotowania wsypać (przez otwór w pokrywie) odważony cukier. Gotować, kontrolując temperaturę. Jeśli po dodaniu cukru dżem nie uzyska temperatury gotowania 100 stopni C, należy wydłużyć czas gotowania.

Gorący dżem przelać do przygotowanych wcześniej słoików (wymytych, wyparzonych i wysuszonych). Słoiczki zakręcić, odstawić do góry dnem do wystudzenia.
  • Jestem zachwycona jagodami i ich naturalnymi właściwościami zagęszczania dżemów. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń