czwartek, 23 lipca 2015

Dżem morelowy

  • 1000 g moreli
  • soku z 1/2 cytryny
  • 500 g cukru
Odważyć 500 g cukru.

Do naczynia miksującego włożyć owoce i sok z cytryny. Zmiksować 10s/ obroty 6, następnie gotować 28 minut/ Varoma/ obroty 1, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, aby uniknąć chlapania.

Na 5 minut przed końcem gotowania wsypać (przez otwór w pokrywie) odważony cukier, zmienić obroty na 4. Gotować, kontrolując temperaturę. Jeśli po dodaniu cukru dżem nie uzyska temperatury gotowania 100 stopni C, należy wydłużyć czas gotowania.

Gorący dżem przelać do przygotowanych wcześniej słoików (wymytych, wyparzonych i wysuszonych), zakręcić, odstawić do wystygnięcia (do góry dnem).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń