czwartek, 30 lipca 2015

Jogurt naturalny z KULINARNEGO ABC

Pyszny, gęsty, zdrowy.......same pozytywy.
  • 1000 g pełnotłustego mleka o temperaturze pokojowej 
  • 120 g jogurtu naturalnego 1,8 % tłuszczu
  •  50 g mleka w proszku (opcjonalnie)
Do naczynia miksującego wlać mleko i jogurt, dodać mleko w proszku, podgrzewać 4 min/ 50 stopni C/ obroty 4. Przełożyć jogurt do szczelnych słoików lub pojemników i owinąć kocem (i dodatkowo włożyć pomiędzy poduszki) bezpośrednio po przygotowaniu, aby zatrzymać ciepło. Pozostawić zawinięte słoiki na 8 -10 godzin w temperaturze pokojowej, schłodzić w lodówce parę godzin przed podaniem.
  •  Przed przystąpieniem do robienia jogurtu należy dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące, pokrywę, nóż i miarkę.

  • Jeśli jogurt robimy z mleka bezpośrednio wyjętego z lodówki, należy wówczas wydłużyć czas podgrzewania do momentu, aż masa jogurtowa osiągnie temperaturę 50 stopni C.

  • Należy pamiętać o pozostawieniu niewielkiej ilości jogurtu (około 2 czubate łyżki), aby zachować kultury bakterii do przygotowania kolejnej porcji.

  • Aby uzyskać kremowy jogurt, należy dodać wraz z innymi składnikami 100 g śmietany min. 30 %.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń