niedziela, 19 lipca 2015

Lody owocowe (truskawkowe)

Przepis na te pyszne lody pochodzi z gazetki kulinarnej MOJE SMAKI ŻYCIA.
  • 400 g świeżych truskawek lub innych owoców (jagód, borówek, poziomek)
  • 500 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
Truskawki umyć, usunąć szypułki.

Odłożyć kilka truskawek (pokroić w plasterki).

Pozostałe owoce przełożyć do naczynia miksującego. dodać jogurt i mleko skondensowane, zmiksować około 30s/ obroty 7.

Masę przelać do dwóch plastikowych pojemników do mrożenia, dodać pokrojone truskawki, wymieszać. Pojemniki zamknąć, wstawić do zamrażarki.

Na około 20 minut przed podaniem wyjąć pojemniki z zamrażarki. Zawartość pojemnika wyjąć na deskę, przy pomocy ostrego nożna pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do naczynia miksującego.

Miksować około 40s/ obroty 8, pomagając sobie kopystką.



1 komentarz:

Łączna liczba wyświetleń