Wczoraj wieczorem zrobiłam, dzisiaj rano już zajadam na śniadanie. Ser wyszedł bardzo dobry, chociaż tym razem nie odważyłam się dodać dodatków smakowych.
Przepis pochodzi z przepisowni.
Do wlać mleko, gotować 7 min /90 C/ obr 2.
Dodać biały ser i dalej gotować 7 min /90 C/ obr 2.
Odcedzić ser przez koszyczek.
Do włożyć masło i podgrzać 2 min /50 C/ 2 obr.
Dodać odsączony z serwatki ser i podgrzać 7 min/ 90 C/ obr 2.
Dodać pozostałe składniki i ostatecznie wymieszać ok. 2 min /90 C/ obr 3-3,5.
Szybko przelać do pojemników (pomóc sobie kopystką energicznie wyciągając powstałą masę) i wystudzić.
Przepis pochodzi z przepisowni.
- 1000 g mleka 3,2%, (kozie, krowie z krótkim terminem do spożycia)
- 1000 g białego sera, (tłustego lub półtłustego)
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 całe jajka, (surowe)
Do wlać mleko, gotować 7 min /90 C/ obr 2.
Dodać biały ser i dalej gotować 7 min /90 C/ obr 2.
Odcedzić ser przez koszyczek.
Do włożyć masło i podgrzać 2 min /50 C/ 2 obr.
Dodać odsączony z serwatki ser i podgrzać 7 min/ 90 C/ obr 2.
Dodać pozostałe składniki i ostatecznie wymieszać ok. 2 min /90 C/ obr 3-3,5.
Szybko przelać do pojemników (pomóc sobie kopystką energicznie wyciągając powstałą masę) i wystudzić.
Smacznego. |
ser wspaniały,robię drugi raz!!!!!!
OdpowiedzUsuńnie jestem automatem, jestem użytkownikiem thermomixa od lat, ale dopiero od niedawna odkryłam ten przepis
pozdrawiam wszystkich użytkowników thermomixa
jest super
OdpowiedzUsuńCzy mogę zrobić połowę porcji pół litry. Mleka 500g sera. Itd?
OdpowiedzUsuńMożna zrobić z połowy porcji.
UsuńA skąd taki żółty kolor?
OdpowiedzUsuń