czwartek, 23 lipca 2015

Żółty ser

Wczoraj wieczorem zrobiłam, dzisiaj rano już zajadam na śniadanie. Ser wyszedł bardzo dobry, chociaż tym razem nie odważyłam się dodać dodatków smakowych. 

Przepis pochodzi z przepisowni.
  • 1000 g mleka 3,2%, (kozie, krowie z krótkim terminem do spożycia)
  • 1000 g białego sera, (tłustego lub półtłustego)
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 całe jajka, (surowe)

Do Zablokowany wlać mleko, gotować 7 min /90 C/ obr 2.
 
Dodać biały ser i dalej gotować 7 min /90 C/ obr 2.

Odcedzić ser przez koszyczek.

Do Zablokowany włożyć masło i podgrzać 2 min /50 C/ 2 obr.

Dodać odsączony z serwatki ser i podgrzać 7 min/ 90 C/ obr 2.

Dodać pozostałe składniki i ostatecznie wymieszać ok. 2 min /90 C/ obr 3-3,5.

Szybko przelać do pojemników (pomóc sobie kopystką energicznie wyciągając powstałą masę) i wystudzić.



Smacznego.

5 komentarzy:

  1. ser wspaniały,robię drugi raz!!!!!!
    nie jestem automatem, jestem użytkownikiem thermomixa od lat, ale dopiero od niedawna odkryłam ten przepis
    pozdrawiam wszystkich użytkowników thermomixa

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogę zrobić połowę porcji pół litry. Mleka 500g sera. Itd?

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń