- dowolna ilość surowego boczku (u mnie około 700 g)
- około 100 g warzyw (marchew, pietruszka, seler, por) pokrojonych na kawałki około 3 cm
- płaska łyżka domowej przyprawy warzywnej
- gorąca woda
- sól morska
Do naczynia miksującego wlać około 500 g gorącej wody. Boczek umyć, ułożyć w koszyczku, gotować 20 min/Varoma/ obroty 1 (z założoną miarką na pokrywie).
Po tym czasie wyjąć koszyczek z boczkiem, dodać warzywa, przyprawę (ewentualnie uzupełnić wodę w naczyniu), ponownie włożyć boczek z koszyczkiem i gotować kolejne 20 minut/ Varoma/ obr. 1/
Po kolejnych dwudziestu minutach sprawdzić widelcem miękkość boczku. Jeśli jest taka potrzeba, gotować kolejne około 20 minut.
- Boczek gotowałam w sumie 60 minut.
- Większą ilość boczku (powyżej 700 g) można ugotować na przystawce Varoma, wlewając do naczynia miksującego 1000 g wody i warzywa.
- Powstały z gotowania boczku wywar wykorzystałam do ugotowania zupy ogórkowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz