poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Brzoskwiniowe wydmy (Siostry Antastazji)

Przepis przerobiłam sama na Thermomix.

ciasto
  • 8 białek
  • 200 g cukru kryształu 
  • 3 żółtka 
  • 200 g orzechów
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 g rodzynek 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 

Do czystego i suchego naczynia włożyć 100 g orzechów, rozdrobnić 20s/ obr.10, zgarnąć kopystką. Dodać pozostałe orzechy, rozdrobnić 5s/ obr. 8. Orzechy przełożyć do miseczki.

Do rozdrobnionych orzechów dodać wiórki kokosowe, rodzynki, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać.

Założyć motylek. Do suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać około 7 min/ 37 stopni C/ obr. 4.  

Na około 2 minuty przed końcem ubijania dodać żółtka i cukier (cały czas ubijając).

Dodać pozostałe składniki (zawartość miseczki), wymieszać 2 min/ Soft.

Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej blaszki.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30-40 min. w temp. 170ºC. 

Po upieczeniu ciasto wystudzić (w międzyczasie zdejmując papier do pieczenia).


krem
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 czubate łyżki cukru 
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 250 g miękkiego masła
Odlać sok z brzoskwiń i uzupełnić wodą do 1/2 litra, wlać do naczynia miksującego. Dodać dwa budynie i cukier, gotować około  8 min/ 90 stopni C/  Wsteczne/ obr.3. W momencie, kiedy urządzenie osiągnie temperaturę 90 stopni C, zwiększyć temperaturę do 100 stopni. Po zagotowaniu wyłączyć Termomix.

Gorący budyń przełożyć do miseczki, przykryć folią aluminiową i pozostawić tak do wystudzenia. Naczynie miksujące odstawić (nie trzeba myć).

Do naczynia miksującego włożyć miękkie masło, ucierać 4 min/ obr. poz.3, ucierając dodawać przez otwór w pokrywie zimny budyń.
Krem podzielić na 2 części.
dodatkowo
  • 2 paczki delicji o smaku owocowym (u mnie pomarańczowe) 
  • 2 galaretki pomarańczowe.
Ciasto – krem – ułożone delicje – krem – brzoskwinie.
Całość zalać tężejącą galaretką (dwie galaretki rozpuszczone w trzech szklankach gorącej wody). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń