niedziela, 30 sierpnia 2015

Makowiec japoński

Przepis na pyszny makowiec znalazłam tutaj.

Makowiec
  • 9 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 350 g maku
  • 300 g cukru 
  • 240 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
  • 600 g jabłek, pokrojonych na kawałki, bez gniazd nasiennych
  • 100 g żurawiny suszonej (u mnie rodzynki)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego 
  • 80 g kaszy manny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
  • 150 g gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao (ja dałam 100 g czekolady mlecznej i 50 g gorzkiej Wedla
  • 100 masła, pokrojonego na kawałki
Uratowany ostatni kawałeczek (do zdjęcia).
Makowiec piekłam w piątek. Rano, przed wyjściem do pracy zmieliłam cukier i mak, opłukałam naczynie miksujące, zostawiłam do wysuszenia i poszłam do pracy. Popołudniu najpierw w suchym i czystym naczyniu ubiłam białka, a dopiero potem wzięłam się za łączenie pozostałych składników.

Wykonanie


Do suchego i czystego naczynia wsypać mak, zemleć 30 s/ obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Do suchego naczynia wsypać cukier, zemleć 30 s/ obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Naczynie miksujące opłukać, pozostawić do wysuszenia.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Formę około 29x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

Założyć motylek.
Do suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać 4 min/ 37 stopni C/ obroty 4. Zdjąć motylek. Ubite białka przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać żółtka i masło, wymieszać 2 min/ obr. 5.

Dodać jabłka, wymieszać 15 s/ obr. 4.

Dodać zmielony mak, żurawinę (rodzynki), ekstrakt migdałowy, kaszę mannę i proszek do pieczenia, wymieszać 15s/ obr. 4.
Dodać wcześniej ubite białka. wymieszać przy pomocy kopystki 1 min/ obr. 1. W razie potrzeby wymieszać jeszcze silikonową łyżką, aż do połączenia się składników.

Masę przelać do formy, piec 55 minut (200 stopni C).

Po tym czasie sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia (patyczek powinien być suchy). W przeciwnym razie wydłużyć czas pieczenia.

Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia na około 1 godzinę.

Przygotować polewę.

Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 4 s/ obr. 7.

Czekoladę zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.

Dodać masło, podgrzewać 4 min/ 50 stopni C/ obr. 3.

Polewę wylać na ostudzone ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń