piątek, 14 sierpnia 2015

Ciasto kakaowe z polewą czekoladową i orzechami

Na weekendowy wyjazd zaplanowałam upiec Wuzetkę. Z tego przepisu piekłam ją po raz pierwszy i nie obyło się bez niespodzianek. 
Ciasto w piekarniku pięknie wyrosło...tak z górka. Górkę postanowiłam zatem ściąć nożem. Jak ścięłam, to zaczęłam się zastanawiać, czy przypadkiem czekoladowa polewa nie wsiąknie zbyt mocna w ścięte miejsce. Miejsce  ścięcia posypałam więc posiekanymi orzechami. 
Upał zniechęcił mnie do zrobienia masy maślano serkowej, bo jak takie ciacho wieźć przez dwie godziny w samochodzie. 
W rezultacie wyszło super ciasto kakaowe z polewą czekoladową i posypką z orzechów. 

na ciasto 
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2,5 MT mleka
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki prawdziwego kakao
  • 2 łyżki powideł (u mnie dżem z czarnej porzeczki)
  • 1 płaska łyżka sody
Zemleć cukier 10 s/ obr. 9. 

Dodać jajka, masło i ucierać 2 min/ obr. 3.

Następnie dodać powidła i mleko. Ucierać 30 s/ obr. 3.

Wsypać mąkę, kakao oraz sodę. Mieszać 3 minuty/ obr. 4.

Ciasto przelać na blachę (u mnie średniej wielkości tortownica) wyłożoną pergaminem i wysmarowaną masłem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.


polewa (przepis z KULINARNEGO ABC  – ganasz czekoladowy str. 69)
  • 100 g gorzkiej czekolady (u mnie Wedel)
  • 50 g czekolady mlecznej ( u mnie Wedel)
  • 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/ obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

 Dodać śmietanę, wymieszać 2 min /50 stopni C/ obr. 3. Odstawić do ostygnięcia.

Po ostudzeniu założyć motylek i ubijać 1–2 minuty/ obr. 3.

Przestudzoną polewę wyłożyć na ciasto. 

Wierzch ciasta można posypać posiekanymi orzechami lub migdałami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń