Zaczął się sezon pomidorowy.
- 1000 g pomidorów
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Pomidory przekroić na pół, włożyć do naczynia miksującego. Na naczynie miksujące założyć miarkę, rozdrobnić 30s/ obroty 8. Dodać sól i cukier.
Gotować 30 min/Varoma /obr1. Zamiast miarki, na pokrywie naczynia miksującego umieścić koszyczek.
Przecier ponownie zmiksować 60 sek/obr. 9.
Gorący przecier przelać do wyparzonych i wysuszonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystudzenia.
UWAGI (dodane 11.08.2015 r.)
- Do momentu aż przecier się zagotuje, pilnuję urządzenia aby uniknąć jego zalania.
Co myślisz o zmniejszeniu z varoma na 100c. Na Varoma przez cały czas kipialo
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
UsuńCzy cukier jest konieczny ?
OdpowiedzUsuńMożna zrezygnować z cukru.
UsuńI czy konieczne jest gotowanie aż pół godziny ? :) dziękuję za odp
OdpowiedzUsuńTradycyjnie w garnku gotowałam zawsze 🍅 40-60 minut. Pomidory muszą być ugotowane :)
Usuńja gotuje 10 minut zmiksowane, do 100stopni i wylew do słoikow
OdpowiedzUsuńNie chodzi o ugotowanie. Przecier ugotowany jest praktycznie 5 min od momentu wrzenia. Tu chodzi o redukcję nadmiaru wody do konsystencji nam odpowiadającej. Odparowanie ma różny czas, w zależności od rodzaju pomidorów. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa gotowałam w zeszłym roku wg tego przepisu i wyszedł przepyszny. Dzisiaj też zabieram się właśnie za robotę 60 kg pomidorów czeka�� przepis polecam. Faktycznie trzeba tylko pilnować thermomix w trakcie gotowania ok 4 min kipi trzeba zwiększyć obroty
OdpowiedzUsuńWitam ja też gotuję dłużej wtedy super gęstnieje, chyba że potrzebny jest sok to gotuję ok. 10 min. Sól jak najbardziej i szczypta cukru wtedy jest łagodny.
OdpowiedzUsuń