środa, 12 sierpnia 2015

Sos pomidorowy z bazylią i czosnkiem

  • 1000 g pomidorów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
Pomidory umyć, zalać gorącą wodą, zdjąć skórkę, przekroić na pół.
Do naczynia miksującego włożyć obrane ząbki czosnku, listki bazylii i połowę pomidorów, zmiksować  (założyć miarkę) 60 s/ obroty 8.
Dodać drugą część pomidorów, zmiksować 3s/ obroty 6.

Dodać sól i cukier, gotować 30 minut/ Varoma/ obroty początkowo 3, po kilku minutach zmniejszając na 2- 2,5.
Zamiast miarki, na pokrywie naczynia miksującego umieścić koszyczek.

Gorący sos przelać do wyparzonych i wysuszonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń