środa, 26 sierpnia 2015

Zupa krem z brokuła (z kurczakiem)

Dzisiaj zupa krem z brokuła. Przepis pochodzi ...niestety nie pamiętam z jakiej książki : (
  • 80 gramów cebuli przekrojonej na połówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 150 g warzyw (marchewka, seler, pietruszka) obranych i pokrojonych na kawałki
  • 200 g ziemniaków obranych, pokrojonych na kawałki
  • 150 g różyczek brokułu lub kalafiora
  • 800 g wody (gorącej)
  • 1 kostka bulionu warzywnego lub 12 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego
  • 2 szczypty pieprzu mielonego
  • 100 gramów śmietany 18%
  • dodałam jeszcze 1/3 pojedynczej piersi z kurczaka


1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3s / obr. 5. Kopystką zgarnąć rozdrobnione składniki ze ścianek na dno naczynia.

2. Dodać oliwę, dusić 2 min 30 s / Varoma / obr.1.

3. Do naczynia miksującego włożyć brokuły, ziemniaki i resztę warzyw, rozdrobnić 4-5 s/ obr. 5. Kopystką zgarnąć rozdrobnione składniki ze ścianek na dno naczynia miksującego.

4. Dodać 500 g wody, kostkę rosołową, (kawałek piersi z kurczaka), sól i pieprz, gotować  15 min / 100 stopni / Wsteczne / obr. 2, następnie zmiksować 1 min/ stopniowo zwiększając obroty od 1 do 8.

5. Dodać 300 g wody  i śmietanę, gotować 4 min / 100 stopni / obr. 3.

Zupę ewentualnie doprawić do smaku.

WSKAZÓWKI

Do przygotowania tej zupy można również użyć mrożonych brokułów lub kalafiora (około 250 g), wtedy w punkcie 3 w razie potrzeby należy wydłużyć czas rozdrabniania, a w punkcie 4 wydłużyć czas gotowania o 4 minuty.
Zamiast śmietany można dodać jogurt naturalny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń