piątek, 7 sierpnia 2015

Zupa ogórkowa gotowana na wywarze z boczku

 Przepis z książki Kulinarne ABC z moją małą modyfikacją.

Do naczynia miksującego włożyć ogórki, rozdrobnić 5s/ obr.4, zgarnąć kopystką i ewentualnie miksować jeszcze 3s/ obr. 4, przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

Dodać masło, dusić 3 min./120 stopni C/obr.1.

Dodać warzywa wraz z wywarem, rozdrobnić 3s/ obr.5.

Dodać ziemniaki, domową przyprawę warzywną, pieprz i gorącą wodę, gotować
15 minut/100 stopni C/obroty wsteczne/ obr.1.

Dodać rozdrobnione ogórki i śmietanę, gotować 10 min./100 stopni C/obroty wsteczne/obr.1. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną ulubionymi świeżymi ziołami (koperek, natka, oregano, tymianek).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń