środa, 9 września 2015

Ciasteczka ze skwarkami

Sposób na wykorzystanie skwarek, które zostaną nam z wytapiania słoniny.


Przepis na ciastka pochodzi z bloga NA SŁODKO LUB WYTRAWNIE.
  • 300 g mąki pszennej 
  • 150 g skwarek 
  • 100 g cukru pudru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 3 żółtka 
  • 200 g kwaśnej śmietany 
  • ½ paczki proszku do pieczenia

Słoninę ( około 70 dag) pokroić w kostkę i wytopić na patelni skwarki na małym ogniu do momentu aż się lekko przyrumienią ( nie za dużo ), a następnie odcedzić tłuszcz.

W naczyniu miksującym odważyć 150 g skwarek, zmiksować 10s/ obr. 5.

Do zmiksowanych skwarek dodać resztę składników, wyrabiać 20s/ obr. 5.

Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki, żeby się schłodziło.

Nie miałam nakładki do robienia ciastek (na maszynkę), dlatego z ciasta formowałam małe kuleczki i je spłaszczałam.

Tradycyjne ciastka robi się w następujący sposób:
  • Na maszynkę do mielenia mięsa nałożyć nakładkę na ciastka.
  • Schłodzone ciasto przepuścić przez maszynkę. 
Ciasteczka układać w dość dużej odległości od siebie gdyż jeszcze dużo urosną na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 18 minut w temperaturze 160 stopni C do chwili aż się przyrumienią.

Smacznego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń