sobota, 31 października 2015

Szarlotka z kruszonką

 ciasto:
  • 380 g mąki krupczatki 
  • 200 g masła o temperaturze pokojowej  
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
prażone jabłka:
  • ok 1,5 kg (ja miałam tylko kilogram) 
  • 2 czubate łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
kruszonka:
  • 100 g masła 
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
Jabłka  pokroić w ósemki, włożyć do naczynia miksującego, dodać cukier i cynamon, poddusić
10 min./temp. Varoma/obr. poz. 1 1,5. Masę jabłkową wystudzić.

Do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki na ciasto według podanej kolejności, wymieszać 30 s/obroty 4. Ciasto wyjąć z naczynia, przełożyć do szczelnie zamykanej miseczki, wstawić do lodówki na około 3 godziny.

Tortownicę lub blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem.

Ciasto wyjąc z lodówki, pokroić na mniejsze kawałki. Ponownie włożyć do naczynia miksującego, miksować 8s/ obr. 6.

Rozdrobnione ciasto wysypać do tortownicy (blaszki), ugnieść lekko dłońmi. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec około 10 minut.

Prażone jabłka wyłożyć na podpieczony spód.

Do naczynia miksującego wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, podgrzać 40 stopni/ obroty 2

Dodać mąkę i cukier, wymieszać 15 - 20 s/ obroty 4. Kruszonką posypać jabłka. Szarlotkę piec jeszcze około 50 minut w temperaturze 200 stopni.


Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń