środa, 14 października 2015

Bigos

U mnie dzisiaj bigosik. Przepis z przepisownia.pl z moją bardzo lekką modyfikacją.
  • 400 g kapusty, białej, pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 400 g kapusty kiszonej (pociętej na mniejsze kawałki)
  • 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • plaska łyżka dobrej jakości smalcu
  • 120 g różnych warzyw (marchewka, pietruszka, seler) pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 800 g gorącej wody
  • 2 suszone grzybki
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 śliwek, suszonych (nie miałam)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionowa
  • sól, pieprz do smaku
  • 200 g mięsa z szynki wieprzowej pokrojonej w drobną kostkę
  • 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 200 g kiełbasy, śląskiej pokrojonej w pół-plasterki

Do naczynia miksującego włożyć 400 g   kapusty białej,  rozdrobnić 15 sek/ obr 4. Wyłożyć do innego naczynia (miski).

Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3 sek/obr. 5, zgarnąć na dno naczynia.

Dodać smalec, poddusić 5 min / varoma/ obr. 1.

Dodać marchew, pietruszkę, seler, rozdrobnić  8 sek / obr.5,  zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia.

Wlać wodę, dodać kapustę kiszoną, ziele angielskie, grzybki, śliwki, liść laurowy, koncentrat pomidorowy i kostkę bulionową.

Na przystawce Varoma rozłożyć równomiernie mięso, przystawkę nałożyć  na pokrywę naczynia, , gotować 40 min / varoma/obr. 1 / wsteczne.

Po 30 minutach zdjąć przystawkę Varoma, otworzyć pokrywę naczynia i dołożyć  kapustę  białą.

Ponownie zamknąć naczynie, położyć przystawkę Varoma i kontynuować gotowanie.

Po zakończonym gotowaniu sprawdzić czy mięso jest miękkie. Jeśli jest twarde,  dogotować jeszcze około10 minut.    

Na suchej patelni usmażyć kiełbasę i boczek,                                                                         

Zdjąć przystawkę Varoma, zawartość naczynia miksującego przełożyć do rondla (garnka), dołożyć mięso ( z Varomy), boczek i kiełbasę, ewentualnie doprawić do smaku, wymieszać łyżką.

Bigos można podgotować jeszcze kilka minut na małym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń