sobota, 14 listopada 2015

Kurczak z kremowym sosem z warzywami

Obiadek chyba smaczny, skoro mąż zażyczył sobie jutro taki sam.

Przepis na kurczaka w pysznym sosie pochodzi z KULINARNEGO ABC.
  •  600 g wody
  • 130 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 60 g selera, pokrojonego na kawałki 
  • 60 g liści selera lub 50 g natki pietruszki (tylko liście)
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM lub kostka bulionu drobiowego
  • 600 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w paski (5 x 2 cm)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo zmielonego
  • 150 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 40 g maki pszennej
  • 100 g śmietany 30 % (u mnie Piątnica do zup)
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka sosu z cytryny
  • 60 g masła, pokrojonego na kawałki
Do naczynie miksującego wlać wodę, dodać marchewkę, seler, liście pietruszki i koncentrat bulionu.

Paski kurczaka przyprawić solą i pieprzem i umieścić w dolnej części przystawki Varoma. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować 20 min./Varoma/obr.1.

W tym czasie ułożyć plastry pieczarek w górnej części przystawki Varoma, odstawić.

Ostrożnie otworzyć pokrywę przystawki Varoma od siebie i odwrócić kawałki kurczaka kopystką. Włożyć górną część przystawki Varoma z pieczarkami, przykryć pokrywką, gotować kolejne 5 min/Varoma/obr.1. Odstawić przystawkę Varoma.

Dodać mąkę, śmietanę i sok z cytryny, gotować 1 min/ 100 st.C/ obr. 6.

Dodać ugotowane pieczarki i masło, gotować 1 min/ 80 st. C/Wsteczne/ obr.2. Doprawić do smaku.

Kurczaka i sos podawać osobno lub polać mięso sosem.

Podawać z ryżem, kaszą, kluskami lub ziemniakami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń