Obiadek chyba smaczny, skoro mąż zażyczył sobie jutro taki sam.
Przepis na kurczaka w pysznym sosie pochodzi z KULINARNEGO ABC.
Paski kurczaka przyprawić solą i pieprzem i umieścić w dolnej części przystawki Varoma. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować 20 min./Varoma/obr.1.
W tym czasie ułożyć plastry pieczarek w górnej części przystawki Varoma, odstawić.
Ostrożnie otworzyć pokrywę przystawki Varoma od siebie i odwrócić kawałki kurczaka kopystką. Włożyć górną część przystawki Varoma z pieczarkami, przykryć pokrywką, gotować kolejne 5 min/Varoma/obr.1. Odstawić przystawkę Varoma.
Dodać mąkę, śmietanę i sok z cytryny, gotować 1 min/ 100 st.C/ obr. 6.
Dodać ugotowane pieczarki i masło, gotować 1 min/ 80 st. C/
/ obr.2. Doprawić do smaku.
Kurczaka i sos podawać osobno lub polać mięso sosem.
Podawać z ryżem, kaszą, kluskami lub ziemniakami.
Przepis na kurczaka w pysznym sosie pochodzi z KULINARNEGO ABC.
- 600 g wody
- 130 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 60 g selera, pokrojonego na kawałki
- 60 g liści selera lub 50 g natki pietruszki (tylko liście)
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM lub kostka bulionu drobiowego
- 600 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w paski (5 x 2 cm)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo zmielonego
- 150 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 40 g maki pszennej
- 100 g śmietany 30 % (u mnie Piątnica do zup)
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka sosu z cytryny
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki
Paski kurczaka przyprawić solą i pieprzem i umieścić w dolnej części przystawki Varoma. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować 20 min./Varoma/obr.1.
W tym czasie ułożyć plastry pieczarek w górnej części przystawki Varoma, odstawić.
Ostrożnie otworzyć pokrywę przystawki Varoma od siebie i odwrócić kawałki kurczaka kopystką. Włożyć górną część przystawki Varoma z pieczarkami, przykryć pokrywką, gotować kolejne 5 min/Varoma/obr.1. Odstawić przystawkę Varoma.
Dodać mąkę, śmietanę i sok z cytryny, gotować 1 min/ 100 st.C/ obr. 6.
Dodać ugotowane pieczarki i masło, gotować 1 min/ 80 st. C/

Kurczaka i sos podawać osobno lub polać mięso sosem.
Podawać z ryżem, kaszą, kluskami lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz