wtorek, 29 grudnia 2015

Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

farsz
ciasto na pierogi (przepis z KULINARNEGO ABC) 
  • 250 g cieplej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 560 g mąki, plus dodatkowa porcja
Przygotowanie farszu:

Kapustę kiszoną włożyć do naczynia miksującego, dodać 200 ml wody, nałożyć koszyczek. Kapustę gotować około 25 min/ 100 stopni/  Wsteczne/ obroty 1,5. Ugotowaną kapustę odsączyć na sicie, wystudzić.

Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na rumiano na oleju, wystudzić. 

Cebulę, kapustę i mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Farsz doprawić do smaku sola i pieprzem, wymieszać.

Przygotowanie ciasta:

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej, mąkę, wyrobić 1 min/ Interwał.

Ciasto podzielić na trzy części. Stolnicę oprószyć mąką, ułożyć na niej jedną część ciasta, cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Nakładać porcje farszu i zlepiać brzegi.

Gotować w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń