niedziela, 13 grudnia 2015

Zupa fasolowa

  • około 1 szklanka świeżej (zamrożonej) fasoli
  • 60 g cebuli, przekrojonej na pół
  • ząbek czosnku
  • 10 g masła
  • 100 g warzyw ( np. marchewka, pietruszka, seler, por) pokrojonych na kawałki
  • 1/2 pojedynczej piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę około 1 cm
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 czubata łyżeczka domowej przyprawy warzywnej
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • 800 g wody
  • płaska łyżka majeranku
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i ząbek czosnku, rozdrobnić 3s/obr.5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło, dusić 3 min./120 stopni C/obr.1.
 
Dodać warzywa, rozdrobnić 3s/ obr.5. 
 
Dodać fasolę, domową przyprawę warzywną, pieprz i gorącą wodę, gotować około 20 minut/100 stopni C/obroty wsteczne/ obr.1.
 
Dodać pierś kurczaka, ziemniaki,  gotować kolejne 20 minut/100 stopni C/obroty wsteczne/ obr.1.
 
Na pięć minut przed końcem gotowania dodać (przez otwór) roztarty w dłoni majeranek.
 
Zupę podawać posypaną ulubionymi świeżymi ziołami (koperek, natka, oregano, tymianek).



1 komentarz:

Łączna liczba wyświetleń